.

MusselBARENS produkter

Vill du till Musselbaren restaurangerna klicka här


Varför Musslor i livsmedel
– och som vardagsmat?
Det började med återupptäckten av Musslan. Hur fantastisk den är. Snäll. God. Och nyttig. Och dessutom så nära och tillgänglig. 

Det blev restauranger och musselexpeditioner där syftet var att dela med sig av insikten, kunskapen, smaken, och dela det med alla vänner och tills slut också med fans.  

Men vi ville ta det ännu längre.
Varför begränsa ett livsmedel, en råvara och protein till att bara ätas vid fest, som dekoration eller komplement?

För oss är det vardagsmat, och självklart, att laga musslor till såväl vardag som fest.


Varför Musslor?

Havets superhjälte – Super moule
Musslan är vår tids sanna superhjälte. Den odlas i fjorden och håller den vid liv, minskar övergödningen och förser oss med ett giftfritt och näringsrikt superprotein. 

No brainer
Blåmusslan, det smarta blötdjuret utan hjärna som mer än gärna ger oss världens snällaste protein! Den klimatsmarta delikatessen direkt ur havets skafferi!
Den odlas utan tillsatser och motverkar samtidigt övergödningen i havet. Ju mer vi äter desto bättre för både människa och moder jord. 

Havets lunga
Blåmusslan, Mytilus Edulis, kläcks på våren och skördas efter två somrar. Då har den hunnit filtrera omkring 25 000 liter vatten för att tillgodogöra sig växtplankton.


Serveringsförslag


Bohusläns Landskapsmåltid 2022: Musselbullar med musselsåsskum, palsternacks kräm, rå rörda lingon, press äpple Granny smith och Örter

Se hela menyn och receptet här:
https://www.vastsverige.com/mat-och-dryck/landskapsratter/bohuslans-landskapsratt/

Foto: Katja Ragnstam


PRODUKTION

Musselfabriken i Ljungskile producerar och levererar kokta blåmusslor i livsmedel

Vår vision
Musslan är en äkta superhjälte.
Det vill vi hjälpa fler att förstå.
Vi vill ta musslan in i folks vardag idag för att
bidra till en bättre morgondag.


ODLING

Scanfjords musselodlingar är ett havsverk utan motstycke. Ett Bohuslänskt vattenbruk som ur sina blå åkrar skapar en grön näring med både MSC och KRAV certifikat. www.scanfjord.se


Vill du köpa våra musslor i olika format eller kanske musselbullar? Så kul!

Butiker; ICA Supermarket Ljungskile, ICA Nära Bovallstrand, ICA Kvantum Skövde & Hoga Saluhall, Tjörn.

– Helt musselkött (utan skal), 250 g
– Pankofriterade musslor, 250 g
– Musselbullar, 250 g
– Musselburgare, 250 g
– Kokta musslor med skal a la Musselbaren, 700 g
– Musselfond naturell, 500 ml

Arbetar du i storkök, restaurang, butik, fiskbil eller annan verksamhet? kontakta Erika.

Erika Wettre Westdahl, Verksamhetsutvecklare
erika@musselbaren.se, 0707-338805
musselfabriken@musselbaren.se



Musslan i punktform

-Har ätits sedan stenåldern 
-Högt proteininnehåll ca 15-18% (motsvarande högrevsfärs)
-En mussla silar ca 5 liter vatten i timmen
-Tar upp kväve och fosfor – motverkar övergödning
-Skördas efter 1,5-2 år – helst efter 2 somrar
-En naturlig produkt – inte modifierad
-Innehåller mineraler och vitaminer; bla Omega 3, Selen, B12
-Ett dubbelskaligt blötdjur utan hjärna och nervsystem (enligt vissa veganskt)
-God lagerhållningstid
Tar inga resurser vid odling (inget inköp av frö, ingen bevattning, ingen gödsling, matning, belysning, värme etc)
-Kan skalas upp, snabbt och enkelt (platser och kapacitet finns)
-Odlingar påverkar ej annan verksamhet
-Växer och skördas året runt
-Närodlad i Skagerack / Svensk råvara (i Sverige)
Skalet används till jordförbättring tex – men bör kunna nyttjas till mer!
-LCA om 0.4 CO2e kg kött (RISE öppna lista 2022. 2.1)