.

Musselfabriken

Musselfabriken producerar och levererar kokta blåmusslor i livsmedel

Vår vision
Musslan är en äkta superhjälte.
Det vill vi hjälpa fler att förstå.
Vi vill ta musslan in i folks vardag idag för att
bidra till en bättre morgondag.


Vill du köpa våra musslor, färs eller kanske musselbullar?
Så kul!

Är du konsument kan du köpa dem i fryst format i någon av restaurangerna (Musselbaren Lyckorna, Musselbaren Kleven, Creperie & Vänner i Ljungskile har öppet måndag-lördag.)

Just nu erbjuder vi:
– Hela musslor, 250 g
– Pankofriterade musslor, 250 g
– Musselbullar 500 g
– Musselburgare, 500 g

– Är du storkök, restaurang, butik, fiskbil eller annan verksamhet – kontakta Erika.
2305 Produktsortiment Musselfabriken Övergripande

Erika Wettre Westdahl, Verksamhetsutvecklare
erika@musselbaren.se, 0707-338805


Varför Musslor i livsmedel?
Det började med återupptäckten av Musslan. Hur fantastisk den är. Snäll. God. Och nyttig. Och dessutom så nära och tillgänglig. 

Det blev restauranger och musselexpeditioner där syftet var att dela med sig av insikten, kunskapen, smaken, och dela det med alla vänner och tills slut också med fans.  

Men vi ville ta det ännu längre.
Varför begränsa ett livsmedel, en råvara och protein till att bara ätas vid fest, som dekoration eller komplement?

För oss är det vardagsmat, och självklart, att laga musslor till såväl vardag som fest.

Vi tillverkar bland annat musslor i bullar, burgare och som färs.


Varför Musslor?

Havets superhjälte – Super moule.
Musslan är vår tids sanna superhjälte. Den odlas i fjorden och håller den vid liv, minskar övergödningen och förser oss med ett giftfritt och näringsrikt superprotein. 

No brainer
Blåmusslan, det smarta blötdjuret utan hjärna som mer än gärna ger oss världens snällaste protein! Den klimatsmarta delikatessen direkt ur havets skafferi!
Den odlas utan tillsatser och motverkar samtidigt övergödningen i havet. Ju mer vi äter desto bättre för både människa och moder jord. 

Havets lunga
Blåmusslan, Mytilus Edulis, kläcks på våren och skördas efter två somrar. Då har den hunnit filtrera omkring 25 000 liter vatten för att tillgodogöra sig växtplankton.


Bohusläns NyaLandskapsrätt 2022: Musselbullar med musselsåsskum, palsternacks kräm, rå rörda lingon, press äpple Granny smith och Örter

Se hela menyn och receptet här:
https://www.vastsverige.com/mat-och-dryck/landskapsratter/bohuslans-landskapsratt/

Foto: Katja Ragnstam


Fler serveringsförslag

  • Musselbullar med potatispuré, rårörda lingon och inlagd gurka
  • Musselburgare med briochebröd och tex picklad lök, tryffelmajo.
  • Mussellasagne
  • Musselrisotto
  • Mussel Tikka Masala
  • Mouleson (Jansson med musslor)
  • Mussel Ceasarsalld
  • Mussel Pad Thai
  • Pankofriterade musslor
  • Musselfärsfbiff med grönsaker och persiljesås
  • och mycket mer….PS. Goda och enkla recept på vardagsmat med musslor läggs upp här inom kort)

Odlingarna

Scanfjords musselodlingar är ett havsverk utan motstycke. Ett Bohuslänskt vattenbruk som ur sina blå åkrar skapar en grön näring med både MSC och KRAV certifikat. www.scanfjord.se



Musslan i punktform

-Har ätits sedan stenåldern 
-Högt proteininnehåll ca 15-18% (motsvarande högrevsfärs)
-En mussla silar ca 5 liter vatten i timmen
-Tar upp kväve och fosfor – motverkar övergödning
-Skördas efter 1,5-2 år – helst efter 2 somrar
-En naturlig produkt – inte modifierad
-Innehåller mineraler och vitaminer; bla Omega 3, Selen, B12
-Ett dubbelskaligt blötdjur utan hjärna och nervystem (enligt vissa veganskt)
-God lagerhållningstid
Tar inga resurser vid odling (inget inköp av frö, ingen bevattning, ingen gödsling, matning, belysning, värme etc)
-Kan skalas upp, snabbt och enkelt (platser och kapacitet finns)
-Odlingar påverkar ej annan verksamhet
-Växer och skördas året runt
-Närodlad i Skagerack / Svensk råvara (i Sverige)
Skalet används till jordförbättring tex – men bör kunna nyttjas till mer!

musselfabriken@musselbaren.se