HISTORIEN OM LYCKORNA
Vi är som ni nog känner på en väldigt anrik plats, där en skotte vid namn Robert Macfie i slutet av 1800-talet bestämde sig för att starta en kurort med inspiration från likande ställen och då främst Marstrand. Denna kurort byggdes med medel från en spektakulär bärgning. Robert Macfi och alla hans män lyckades frigöra en stor lastångare full med säd som frusit fast i Uddevalla hamn. Belöningen blev så stor att den räckte till ett startkapital för att bygga Lyckorna Hafsbadsanstalt och kunde invigas 1877 då även ångbåtskajen var klar. Nu kunde gäster från främst storstäderna, där det lite finare folket bodde, ta sig till Lyckorna med M/S KUNG RANE eller ÅNGAREN af BOHUSLÄN. Dessa båtar anlände Lyckorna en gång varje dag under säsongen som varade från juni till augusti. Det var också under denna tid man kunde hyra något av alla de hus som lät byggas för att kunna ta emot de prominenta gästerna.
Husen var också en speciell historia då Macfie upplät en del av den mark som familjen ägde, ibland även byggnadsmaterialet, för att på så vis få många som var villiga att bygga sig ett väldigt fint och stort hus. Enda kravet för att ta emot Roberts oerhört generösa erbjudande var att familjen upplät sitt hus åt badanstalten under sommaren. Husen var inte bara av en speciell arkitektur, utan byggdes oftast med ett kompletterande lillhus på tomten, dit familjen flyttade ut under perioden då själva boningshuset var uthyrt. Badanstalten kunde nu hyra ut husen till sommargästerna, som kom för att rekreera sig eller helt enkelt för att roa sig. Att roa sig var en viktig ingrediens då det ofta var ett sätt att gifta bort sin son eller dotter med rätt familj. Ofta fick barnen i familjen tjäna som sommarflicka eller hjälpreda till den tillfälliga gästen. Ett arbete som säkert låter betydligt behagligare idag än på den tiden och det fanns nog fog för att de kallades för ”badjävlar” i folkmun när finfolket inte hörde.
Klocktornet också kallat för Lyckorna centrum och som sedan 2014 tjänar som den första musselbaren i Sverige, kanske hela Norden, var tidigare kamrerarkontoret där badkamrerskan Anna Olsson satt och lämnade ut nycklar till boenden samt tog emot den socitetsavgift som gästerna fick avlägga om man nu ville delta på alla de fester som det bjöds in till. Vid några tillfällen så var majestätet Kung Oscar ll med på festligheterna. Kung Oscar var vida känd för att roa sig kungligt och missade inte ofta ett fint kalas där det fanns vackra unga damer att roa sig med. S/S DROTT var konungens egen skonare, ett graciöst och vackert skepp som väckte stor uppmärksamhet där hon drog fram på sina besök i Bohuslän.
Klocktornet byggdes, så som det står i original än i dag, år 1879. Dock utan tornur och urtavla, detta konststycke monterades på hela 15 år senare och det sägs vara en gåva från ett av Sveriges vackraste slott, Karlbergs slott i Stockholm och familjen Bernadotte. Tornuret skulle nu, förutom att visa på väderstreck och tid, också kunna signalera när t.ex. post mottagits till någon av de sommarboende gästerna.